Lämmitys ja jäähdytys

Ilmalämpöpumput lämmitykseen ja jäähdytykseen

Ilmalämpöpumppu vähentää oikein mitoitettuna, asennettuna ja käytettynä merkittävästi mm. sähkölämmitteisen talon energiankulutusta (noin 30-40% lämmityssähköstä). Suurimmat säästöt saadaan, kun ilmalämpöpumppu toimii kodin ensisijaisena lämmittäjänä ja sen tuottama lämpö saadaan leviämään mahdollisimman hyvin eri puolille rakennusta. 

Parhaiten ilmalämpöpumppu sopii sähkö-, öljy- tai puulämmitteisen omakotitalon, rivitaloasunnon tai vapaa-ajan asunnon lämmittämiseen. Hankittaessa ilmalämpöpumppua omakotitaloon tai vapaa-ajan asunnolle ei viranomaislupia tarvita. Sen sijaan kerros- ja rivitaloyhtiöissä ilmalämpöpumpulle tarvitaan taloyhtiön lupa ennen asennustyön aloittamista. 

Oikeanlaisen ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa moni asia kuten asunnon koko, asukasmäärä, mahdolliset lisälämmönlähteet kuten tulisijat, sekä asunnon tilavuus  - huoneiston korkeudellakin on merkitystä ilmalämpöpumpun tehontarvetta arvioitaessa. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoituspaikka puolestaan vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka tehokkaasti pumppu toimii. Huomio tulisikin kiinnittää sisäyksikön sijoitusta mietittäessä huoneiston ilmankiertoon. Mitä avonaisempi tila, sitä parempi.