Jäähdytys

Ilmalämpöpumput jäähdytykseen

Ilmalämpöpumppu on ylivoimaisesti tehokkain viilennyslaite, joka toimii luotettavasti myös kovimmilla helteillä. Viileä ilma jakaantuu ilmalämpöpumpulla viilennettäessä tasaisesti tiloihin eikä synny vedon tunnetta. Jäähdytystoiminnon sähkönkulutus on hyvin pientä - alle euron vuorokaudessa.

Ilmalämpöpumppua ei Suomen olosuhteissa ole yleensä tarpeen pitää päällä ympäri vuorokauden, vaan normikesänä viilennykseen riittää tehokkaalla laitteella 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Viilennyskäyttöön tarkoitetun ilmalämpöpumpun hankinnassa on puolestaan tärkeää mitoittaa laite oikein ja valita juuri kohteeseen sopiva laitteisto. Nyrkkisääntö jäähdytystehon tarpeeseen on noin yksi kilowatti (kW) parinkymmenen neliön tilaa varten. Jäähdytystehon arvioinnissa on lisäksi huomioitava talon kokonaislämpökuorma.

Kerrostaloasunnon viilennys ilmalämpöpumpulla

Kerrostalokohteissa ilmalämpöpumppua tarvitaan ensisijaisesti asunnon viilentämiseen, jolloin hankinnassa painottuu ilmalämpöpumpun jäähdytysominaisuudet. Kerrostalohuoneistoon on mahdollista asentaa ilmalämpöpumppu osakkaan omana muutostyönä, mikäli ilmalämpöpumppuja ei asenneta taloyhtiön toimesta. Tällöin on tärkeää muistaa, että pumpun asentamiseen on aina saaatava taloyhtiön suostumus ja asentamisen voi suorittaa vain kylmä-/sähköpätevyyden omaava urakoitsija. Taloyhtiö voi niin halutessaan asettaa reunaehtoja ilmalämpöpumpun asentamiselle. Jos taloyhtiössä ei ole aiemmin asennettu ilmalämpöpumppuja, olisi asentamista ja sille asetettavia ehtoja ensiksi syytä käsitellä yhtiökokouksessa. Mikäli taloyhtiössä on aiemmin sallittu ilmalämpöpumpun asentaminen, on muillakin osakkailla lähtökohtaisesti oikeus asennukseen samoin ehdoin. Taloyhtiöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa ilmalämpöpumpun asentamista.

Osakasmuutostyössä osakas vastaa tarvittavasta suunnittelusta, laitteiston mitoittamisesta ja valinnasta. Ilmalämpöpumpun asentaminen on mm. tehtävä niin, ettei siitä aiheudu meluhaittaa. Ulkoyksikön asentamisessa on käytettävä asennustelinettä, jossa on värinänvaimennuskumit. Osakkaan on myös muistettava huolehtia ilmalämpöpumpun käyttöohjeen mukaisista ylläpito- ja huoltotoimenpiteistä.

Lue lisää: Kerrostaloasunnon viilennys ilmalämpöpumpulla (ILP) – ohje taloyhtiön osakkaan omaan muutostyöhön