Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

Kuinka tulkitsen ilmalämpöpumpun energiamerkinnät?

COP ”Coefficient of Performance” -luku. Mainostekninen vertailuarvo?

Ilmalämpöpumppujen energiatehokkuuskerroin lämmityskäytössä ilmoitetaan COP ”Coefficient of Performance” -luvulla. Arvo ilmoitetaan mitattuna ulkolämpötilan arvolla +7°C ja sen yksikkö on W/W. COP-luku ilmoittaa ilmalämpöpumpun kyvyn tuottaa lämpöä tietyllä syötetyllä sähkön määrällä. Esimerkiksi COP-arvon ollessa 3, laite tuottaa kolminkertaisen määrän lämpöä (3 kW) syötettyä sähkömäärää (1 kW) kohden.

COP ”Coefficient of Performance”. Hyvä, parempi, paras. Onko silti oikea minulle?

COP -luku kuvastaa hyvin laitteen energiatehokkuutta, mutta vain tietyssä käyttötilanteessa. Yleisesti ilmoitettavalla +7°C lämpötilassa mitatulla COP-arvolla ei juurikaan ole merkitystä arvioitaessa laitteen hyvyyttä lämmityskäytössä Suomen olosuhteissa. Eri laitteiden COP-käyrät ovat lämpötilan funktiona tarkasteltaessa hyvinkin eri mallisia. Katso karkea esimerkki alla:

  • Laite 1: +7°C lämpötilassa COP saattaa olla 5 ja -15°C lämpötilassa 2
  • Laite 2: +7°C lämpötilassa COP saattaa olla 4,5 ja -15°C lämpötilassa 2,5
  • Laite 3: +7°C lämpötilassa COP saattaa olla 4 ja -15°C lämpötilassa 3

Kuten esimerkistä voimme todeta, ilmalämpöpumppu on valittava käyttötarkoituksen mukaan. Pelkän suurimman energiatehokkuuskertoimen etsiminen ei aina ole se oikea tapa edetä. Mikäli laitteen on toimittava tehokkaasti kovilla pakkasilla, on valittava sellainen kone, jonka COP-arvo pysyy hyvänä ääriolosuhteissa. Parhaiden pakkaskoneiden COP on yli 1,5 vielä -30°C pakkasilla. Mikäli COP painuu alle yhden, tarkoittaa se, että ilmalämpöpumpulla lämmittäminen niissä olosuhteissa on energiatehottomampaa kuin vastaava lämmittäminen suorasähköpatterilla.

SCOP ”Seasonal Coefficient of Performance” -luku

Vanha lämpökerroin COP jää pois käytöstä ja tilalle tulee vuotuinen kerroin SCOP. SCOP kuvastaa laitteen energiatehokkuutta koko lämmityskauden ajalta. SCOP on laskettu arvo, joka ilmoitetaan eri ilmastovyöhykkeille. Eurooppa on jaettu kolmeen eri vyöhykkeeseen:

  • Lämpimän alueen ilmastovyöhyke SCOPh Etelä-Eurooppa (Ateena)
  • Keskialueen ilmastovyöhyke SCOPa Keski-Eurooppa (Strasbourg)
  • Kylmän alueen ilmastovyöhyke SCOPc Pohjois-Eurooppa (Helsinki)

Energialuokitus – puolueeton tieto laitteen energiatehokkuudesta

SCOP-arvon mukaan ilmoitetaan myös laitteen energialuokitus eri ilmastoalueille. EU-direktiivin mukaiset huoneilmastointilaitteiden yhteneväiset energialuokitukset on annettu viimeistään 1.1.2013 alkaen. Ilmastovyöhykejaon vuoksi samalla laitteella on kolme eri SCOP-arvoa ja energialuokitusta. Energialuokituksia myönnetään SCOPa-arvon perusteella seuraavasti:

  • SCOP ≥ 5,1 A+++
  • 4,6 ≤ SCOP < 5,1 A++
  • 4,0 ≤ SCOP < 4,6 A+
  • 3,4 ≤ SCOP < 4,0 A
  • 3,1 ≤ SCOP < 3,4 B

Vertaillessasi energialuokituksia, kiinnitä erityistä huomiota siihen minkä ilmastovyöhykkeen energialuokan ja SCOP-arvon laitteen markkinoija ilmoittaa. Yleinen mainoskäytäntö Suomessa on ilmoittaa keskimmäisen alueen arvot, vaikka Suomi kuuluu EU-luokituksessa kylmimpään vyöhykkeeseen. Syytä olisi siis vertailla kylmän alueen arvoja, jotka yleisesti ovat keskialuetta huomattavasti heikompia.

Alla olevassa esimerkkikuvassa (Lähde: EU-asetus 626/2011) Suomi kuuluu siniseen vyöhykkeeseen. Kuvassa lämmityksen SCOP-arvot ja energialuokitukset näkyvät kaikissa eri ilmastovyöhykkeissä. Suomessa laite kuuluisi C-energialuokkaan ja vastaavasti Keski-Euroopassa parempaan eli B-luokkaan.


Myynnissä olevat ilmalämpöpumput asennustarvikkeineen ja etähallintalaitteineen löydät täältä.

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi