Huonekohtainen ilmanvaihtoventtiili - IV-kone lämmöntalteenotolla (LTO)
Huonekohtainen ilmanvaihtoventtiili eli pieni talon ulkoseinän läpi asennettava lämmöntalteenotolla varustettu puhallinyksikkö on periaatteessa pieni huonekohtainen IV-kone lämmöntalteenotolla (LTO). Suomessa suuren rakennuskannan ilmanvaihto perustuu usein painovoimaisuuteen, joten ilmanvaihdon tehostamiselle on usein tarvetta. Varsinkin saneerauskohteissa huonekohtaisella ilmanvaihtoventtiilillä ilmanvaihdon tehostaminen ja huoneilman raikastaminen hoituu nopeasti ja edullisesti. Pienten lämmöntalteenotolla varustettujen ilmanvaihtoventtiileiden lämmöntalteenoton hyötysuhteet ovat aivan isompienkin koneiden tasolla.
Painovoimainen ilmanvaihto
Vanhan talon ja/tai tyypillisen rintamamiestalon ilmanvaihto on yleensä painovoimainen. Painovoimainen ilmanvaihto tarkoittaa sitä, että ilma vaihtuu luonnollisesti ilman paine-eron mukaan. Paine-eroa aiheuttavat mm. lämpötilaerot talon sisä- ja ulkoilman välillä sekä eri korkeudella olevat tuloilma- ja poistoilmaventtiilit. Lisäksi painovoimaisella ilmanvaihdolla olevien talojen perinteinen puulämmitys tehostaa voimakkaasti ilmanvaihtoa. Kun tulisijoilla lämmitetään, käyttävät ne hurjan määrän huoneilmaa palamiseen ja korvausilma tulee yleensä hallitsemattomasti hirsien raoista.
Koneellinen poistoilmanvaihto
Painovoimaisen ilmanvaihdon jälkeen oli seuraavana kehitysaskeleena koneellinen poistoilmanvaihto. Koneellisella poistoilmanvaihdolla olevissa 70-80-luvun taloissa oli huippuimuri tai ns. talotuuletin, joka imi likaista ilmaa suoraan ulos tyypillisesti wc-tiloista, pesuhuoneista, vaatehuoneista, saunasta ja keittiöstä. Korvaava raitis ilma tuli automaattisesti tilalle tuloilmaventtiileistä. Tuloilmalle ei ollut erillistä lämmitystä vaan sisään tuleva ilma oli ulkoilman lämpötilassa.
Hallittu koneellinen ilmanvaihto LTO IV-koneella
Nykyisin talot rakennetaan tiiviiksi, ja niiden ilmanvaihto on koneellisesti toteutettua ja tarkasti ohjattua. Ilmaa sekä puhalletaan ulos että imetään sisään. Tuloilman ja poistoilman kiertojen välissä käytetään erilaisia lämmöntalteenottojärjestelmiä, joilla ulos puhallettavasta jäteilmasta otetaan lämpöenergiaa talteen siirtämällä se sisään imettävään raittiiseen ilmaan. Nykyiset lämmöntalteenottojärjestelmät ovat hyvin tehokkaita ja likaisesta huoneilmasta saadaan jopa 90% sen sisältämästä lämmöstä siirrettyä takaisin sisään tulevaan raittiiseen ulkoilmaan. Tehokas lämmöntalteenotto rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmässä alentaa vuotuisia lämmityskustannuksia huomattavasti.
Ilmanvaihdon tehostaminen pientalossa
Ilmanvaihdon tehostaminen pientalossa onnistuu huonekohtaisten lämmöntalteenotolla varustettujen ilmanvaihtoventtiileiden avulla tai vaihtoehtoisesti koko talon kattavalla ilmanvaihtojärjestelmällä. Uudisrakennuksissa yleisesti käytettävä koko talon ilmanvaihdon hoitava IV-kone lämmöntalteenotolla on melko työläs ja kallis asentaa jälkikäteen vanhaan rakennukseen, koska IV-kone tarvitsee ilmakanaviston koko taloon, sekä tuloilmalle että jäteilmalle IV-koneelta.