Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

Ilmalämpöpumpun toiminta vaihtelevissa talvisissa olosuhteissa 17.3.2023

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on nimensä mukaisesti ulos asennettava ilmalämpöpumpun osa. Sitä ei siis saa asentaa kellariin, välikattoon, autotalliin tai muuhun vastaavaan suljettuun tilaan. Tehokkaasti toimiakseen ulkoyksikkö tarvitsee esteettömän ilmankierron kennostonsa läpi. Ulkoyksikön sääsuojaksi on "tein-itse-ja-säästin" -mallien lisäksi lukuisia erilaisia tehdasvalmisteisia suojakatoksia ja -koteloita. Nämä suojaavat laitetta ja haastavissa lumiolosuhteissa saattavat ehkäistä toimintahäiriöitä esimerkiksi estämällä ulkoyksikön päälle kertyneen lumiläjän kaatumisen ulkoyksikön ja rakennuksen seinän väliin. Suojakotelo tulisi valita (tai rakentaa) oikein, koska liian tiiviit tai muuten väärin rakennetut suojakotelot saattavat myös olla syy toimintahäiriöihin.

Viereisessä kuvassa oleva karuihin olosuhteisiin suunniteltu Cooper&Hunter VIP 18 -ilmalämpöpumppu toimii liiallisesta lumi- ja jääkuormasta huolimatta täysin normaalisti lämmittäen kyseistä varastohallia loistavasti (toistaiseksi).

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huurtuminen/jäätyminen

Ilmalämpöpumpun ollessa lämmityskäytöllä, kylmäaine höyrystyy ulkoyksikössä sitoen ulkoilman lämpöä itseensä. Tällöin ulkoyksikön kennoston lamellipinnat jäähtyvät ja ilmassa oleva kosteus tiivistyy/jäätyy. Ulkoilmassa on aina kosteutta, joka pyrkii jäätymään joutuessaan kosketuksiin kylmien pintojen kanssa. Erityisen paljon tätä jäätymistä tapahtuu, kun ulkoilman lämpötila on nollan tietämillä ja ilmassa on runsasti kosteutta. Kovemmilla pakkasilla ilman kosteus laskee. Lämmityskäyttöön suunniteltujen ilmanlämpöpumppujen automatiikka sulattaa tämän kennostoon kertyvän kuuran/jään aika-ajoin. Pieni kuuran ja jään muodostus on siis täysin normaalia toimintaa.

Nopeat suuret ulkolämpötilan vaihtelut ja/tai lumen sataminen ulkoyksikköön saattaa jäädyttää laitteen niin paljon, ettei automatiikka ehdi sulattaa kennostoa täysin. Myös käyttö ylläpitolämmöllä autotallissa tai hallissa, jossa sisäilman lämpö on alhainen ja isoja ovia auotaan kovilla pakkasilla saattaa johtaa ulkoyksikön jäätymiseen. Kennoston kauttaaltaan jäätyminen on yleensä seurausta jostain seuraavista:

  • Ilmalämpöpumpun käyttäminen ainoana (riittämättömänä) lämmönlähteenä tilassa, jossa on alhainen sisälämpötila
  • Poikkeuksellisen nopeat ulkolämpötilan muutokset yhdistettynä laitteen kevyeen kuormitukseen
  • Laitteeseen tai sen päälle satanut lumi ja/tai sulatusvesireikien tukkeutuminen
  • Kylmäainevajaus (mikäli laite on toiminut moitteitta ja alkaa yhtäkkiä jäätyä)

Tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa asettamalla laite toimimaan jäähdytystoiminnalla puolisen tuntia tai joissakin laitteissa olevan ns. pakkosulatustoiminnon avulla. Tällöin ulkoyksikön kenno lämpenee ja sulattaa jäätä ja lunta pois.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen kauttaaltaan

Ulkoyksikön jäätyminen kauttaaltaan ei ole vaarallista eikä täysin poissuljettua. Joskus poikkeuksellisen kostea ja kylmä ilma, suuret lämpötilavaihtelut tai tuiskulumi aiheuttavat ulkoyksikön jäätymisen useita senttejä molemmin puolin kennoa. Tällöin ulkoyksikkö tulisi sulattaa mieluiten kuumalla vedellä. Mekaanisesti jäätä ei saa poistaa, koska silloin kennostot tai muut laitteen osat saattavat vaurioitua. Ennen sulatustoimenpiteitä laite tulee tehdä sähköisesti turvalliseksi esim. turvakytkimeltä.

Maahantuojien myöntämä ilmalämpöpumpun takuu ei kata lumesta tai jäästä johtuvia vaurioita eikä myöskään väkivaltaisista sulatustoimenpiteistä tai sulattamatta jättämisistä koituvia vaurioita.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sulatusveden poisto

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön pohjassa on yksi tai useita sulatusveden poistoreikiä sekä pohjalevyn lämmitys. Näistä rei'istä kennosta sulava vesi valuu laitteen alle muodostaen jääkeon. Sulatusveden voi myös johtaa etäämmälle laitteesta erillisen sulatusveden ohjaimen avulla tai viemäröidä esim sadevesikaivoon asentamalla sulatusvesikaukalon ja sulanapitovastuksen. Sulatusvesi voidaan myös kerätä erilliseen astiaan, joka tyhjennetään sopivin väliajoin. Liiallinen jään muodostuminen ulkoyksikön alle saattaa tukkia vedenpoistoreiät ja aiheuttaa toimintahäiriöitä. Käyttäjän tulisi huolehtia siitä, että sulatusvesi pääsee poistumaan ulkoyksikön sisältä esteettömästi.

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi