Ilmalämpöpumpun huolto
Ilmalämpöpumpun huolto on yleensä vähätelty toimenpide. Virheellisesti oletetaan, että lämpöpumppu toimii vähintään takuuajan tai jopa 10 vuotta moitteitta ilman mitään huoltotoimenpiteitä. Yleensä mitä pidemmät takuut ilmalämpöpumpulle luvataan, sitä enemmän on vaatimuksia huoltojen suhteen. Autonkaan moottorivaurion takuuseen korjausta on turha vaatia, jos öljynvaihdoista ei ole merkintää huoltokirjassa. Ilmalämpöpumpun tavanomainen huolto sisältää vähintään sisäyksikön imuroinnin tämän tästä. Myös ulkoyksikön puhtaanapito ja jäänpoisto ovat käyttäjän vastuulla. Huoltojen laiminlyönti vaikuttaa vähintään ilmalämpöpumpun energiatehokkuuteen. Käyttäjä ei siis hyödy laitteesta säästömielessä lähellekään niin paljoa kuin olisi mahdollista. Laitteen rikkoutuminen ja ennenaikainen kuluminen ovat yleensä myös seurausta puutteellisesta huolenpidosta. Laiminlyöntitapausten kohdalla laiterikkotapauksissa maahantuojien kanta on varsin yksiselitteinen. Takuu kattaa valmistevirheet, mutta ei huolimattomuusvirheitä.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikön huolto
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tulee huoltaa vähintään ilmansuodattimien osalta hyvinkin useasti. Vähäisessä käytössä oleva laite tulisi tarkistaa vähinään kaksi kertaa vuodessa, mutta päivittäisessä käytössä oleva viikon-parin välein. Sisäyksikkö ja sen suodattimet keräävät itseensä epäpuhtauksia ja pölyä. Sisäyksikön suodattimien tukkeutuminen vähentää koneen hyötysuhdetta, joten niiden puhtaanapito on laitteen energiatehokkaan toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeätä. Ilmalämpöpumpun omistaja pystyy itse pitämään huolen sisäyksikön suodattimista ja laitteen ulkopuolisesta siisteydestä. Suodattimet on helppo irroittaa ja imuroida tai joissain malleissa myös pestä.
Suodatinelementti
Imurointi ja huolto
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huolto
Ulkoyksikkö on jatkuvasti luonnonvoimien armoilla. Lumi, jää, vierasesineet, sade, aurinko, tärinä, epäpuhtaudet ja monet muut tekijät kuormittavat ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä päivästä toiseen. Silloin tällöin kannattaa tarkistaa ulkoyksikön kunto. Ulkoyksikön ja sen kennoston täytyy olla puhdas ja roskaton. Kaikki epäpuhtaudet vähentävät ilmalämpöpumpun energiatehokkuutta. Myös puutteellinen ilmankierto on laitteen toiminnalle epäedullista. Ulkoyksikköä ei kannata peittää pensailla tai liian tiiviillä katoksilla. Talviaikaan käyttäjän vastuulla on huolehtia, että ulkoyksikön ympärille ei kerry liikaa jäätä ja/tai lunta. Kylmiin olosuhteisiin suunnitelluissa ilmalämpöpumpuissa ulkoyksikkö sulattaa itse itsensä, mutta sulamisvesien täytyy päästä poistumaan laitteesta esteittä. Tärkein tarkistettava asia on ulkoyksikön pohjassa olevien vedenpoistoreikien toiminta kaikkina aikoina, koska jää tai vaikkapa irtolehdet saattavat tukkia reiät.
Ilmalämpöpumpun muu huolto
Ilmalämpöpumpun muut huollot ja vikakorjaukset on jätettävä ammattilaisten huoleksi. Kennostojen pesu parin vuoden välein palauttaa laitteen energiatehokkuuden. Kylmäainemäärän tarkkailu on nykykoneissa itsediagnostiikassa, mutta vanhemmissa laitteissa määrän tarkistus aika ajoin on tarpeen. Kylmäaineen vähyys on yleisin syy siihen, että ilmalämpöpumppu lakkaa tekemästä kylmää tai kuumaa.
Katso ilmalämpöpumput asennustarvikkeineen ja etähallintalaitteineen verkkokaupassamme.