Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

Akullinen aurinkosähköjärjestelmä omakotitaloon. Miksi ihmeessä?

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä yleisesti

Omakotitaloihin kytkettävistä aurinkosähköjärjestelmistä puhuttaessa viitataan yleisesti akuttomiin valtakunnan verkon rinnalle kytkettäviin eli ns. on-grid -aurinkosähköjärjestelmiin. Niiden toimintaperiaate on syöttää auringon säteilystä peräisin oleva sähkö suoraan kulutuslaitteisiin jarruttaen mittaria tuotetun sähkön verran. Ylituoton tapauksessa, eli kun tuotamme enemmän kuin kulutamme sillä hetkellä, käytetään valtakunnan verkkoa ”akkuna”. Tällöin mittari pyörii väärään suuntaan ja verkkoon tuotetusta sähköstä on mahdollisuus saada jopa laiha rahallinen korvaus. Päinvastaisessa tilanteessa kaikki tuotettu sähkö menee kyllä kulutukseen, mutta lisäksi joudumme ottamaan valtakunnan verkosta lisäksi hieman sähköä täyttääksemme vajeen.

Akullinen järjestelmä vs. akuton

Akullisen järjestelmän tapauksessa saamme poistettua edellisen kohdan on-grid -järjestelmän ”ongelmat”:

  • sähkön lahjoittelun verkkoon päin ilman tuntuvaa korvausta
  • juuri verkkoon syötetyn sähkön ottamisen takaisin maksaen siirrot, energiat ja verot
  • sähkökatkoken aikaisen talon pimenemisen ja kylmälaitteiden sisällön pilaantumisen.

Kannattaako se sitten? Akuthan on kalliita ja..

Totta. Akkupankin investointikulu on yleensä jopa puolet koko järjestelmän hinnasta. Akkuja on toki monenlaisia ja monen hintaisia. Akkujen käyttöiälle on erilaisia lupauksia, mutta eniten siihen vaikuttaa akun käyttötapa. Jos akku riistopuretaan aina ihan loppuun eikä koskaan ladata kunnolla täyteen, kestää se murto-osan siitä mitä se oikein käytettynä kestäisi. Useamman akun sarjaankytketyissä akkupankeissa on myös pakollista huolehtia akkujen keskinäisestä tasapainosta varauksen suhteen.

Esimerkkinä akun kannattavuudesta seuraavasti:

Ostetaan järjestelmään akku josta voidaan purkaa 2 kWh, kun se on täyteen varattu. Akun hinta on 350 € sis alv 24 %. Mikäli saisimme tämän 2 kWh vuoden jokaisena päivänä hyödyksi sähkön tämän hetken tilastollisella keskihinnalla 12,2 senttiä/kWh olisi hyöty 365*2*0,122 €/vuosi = 89,06 €/vuosi. Olettaen tietysti, että akun lataaminen on tapahtunut ilmaisella aurinkoenergialla.  Optimikaavalla saamme akun takaisinmaksuajaksi 350/89 eli alle neljä vuotta.

Realistisemmalla laskukaavalla aurinkosähköjärjestelmän tapauksessa voimme laskea auringon antavan ”täyttä” tuottoa 7 kuukautta vuodessa ja sen ulkopuolella huonommin. Mikäli paneelikenttä on oikein mitoitettu, jää näinä kesäkuukausina ylimäärää akun lataamiseen ja oletamme muiden kuukausien latauksen nollaksi. Hyöty olisi 7*30*2*0,122 €/vuosi = 51,24 €/vuosi. Takaisinmaksuaika venähtäisi 350/51 eli liki seitsemään vuoteen. Laskukaavassa ei ole huomioitu häviöitä, koska akut ladataan ilmaiseksi eikä myöskään sähkökatkosten aiheuttamien vahinkojen arvoa.

Miksi ihmeessä?

Jos haluamme ylimitoittaa aurinkosähköjärjestelmäämme saadaksemme heikkovaloisinakin aikoina hyvin sähköä omaan tarpeeseen, menee akuttomissa järjestelmissä kesäaikaan huimia määriä sähköä harakoille. Valtakunnan verkkoon joko korvauksetta tai nimellisellä korvauksella syötetty sähkö hyödyttää parhaimmillaankin vain kolmasosan siitä mitä samasta määrästä itse kuluttaen hyötyisi. Kaikkihan se on kannattavuudesta pois.

Ratkaisuja takaisinmaksuajan yllättävän venähtämisen estämiseksi on:

  • Älä ylimitoita järjestelmää
  • Lisää kulutusta ja käytä kaikki tuottamasi sähkö
  • Investoi akulliseen järjestelmään

Mikäli kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa kuulostivat huonoilta, tutustu tarjoamiimme Effektan inverttereillä toteutettuihin akullisiin aurinkosähköjärjestelmiin.

Katso aurinkosähköjärjestelmiin liittyvät tuotteet verkkokaupassamme.

 

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi