Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

Ilmalämpöpumpun asennus

 Oletko harkinnut ilmalämpöpumpun asennusta? Hyviä uutisia! Meillä on tarjota sinulle laadukasta ja ammattitaitoista asennuspalvelua kilpailukykyiseen hintaan. Asennushintamme ilmalämpöpumpun ns. perusasennukselle ovat alkaen vain 695€. Asentajamme ovat kaikki TUKESin hyväksymiä alan ammattilaisia, joten voit olla varma ammattitaitoisesta ja laadukkaasta ilmalämpöpumppusi asennuksesta.

 Asennushintamme ilmalämpöpumpun ns. perusasennukselle ovat alkaen 695 euroa ja asennus voidaan pääsääntöisesti toteuttaa 2-3 viikon kuluessa tilauksesta, mutta kiireisimpinä aikoina aika on pidempi. Ilmalämpöpumpun asennustyön suorittaa alan ammattilainen, asentajamme ovat kaikki TUKESin hyväksymiä.

Ilmalämpöpumpun perusasennus sisältää matkakulut max. 50 km toimipisteiltämme (toiminta-alueena lähes koko Suomi). Perusasennuksen sisällöstä voit lukea tarkemmin tuotteesta ´Ilmalämpöpumpun perusasennus´. Asennukset hoidamme esim. pääkaupunkiseudulla, Lahden, Jyväskylän, Turun, Oulun, Rovaniemen ja hyvin monen muun kunnan lähialueilla. Kysy siis rohkeasti tarjousta!

Ilmalämpöpumpun asennus- ja huoltotyökustannuksista pystyy hakemaan kotitalousvähennyksen, joka on 40% työkustannuksista vuonna 2023 (kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä ja omavastuu 100 euroa vuodessa per henkilö). Kts. Verottajan ohje Kotitalousvähennyksestä.



llmalämpöpumpun asennusvaiheet

Seuraavassa käydään läpi ilmalämpöpumpun asennuksen perusvaiheet, joilla varmistetaan, että laite toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Valmistelut:

Ennen asennuksen aloittamista varmista, että valitsemasi paikka ilmalämpöpumpulle on sopiva. Huomioi, että pumppu tarvitsee riittävästi tilaa ilmanvaihtoa varten ja että se on helposti saavutettavissa huoltoa varten. Sekä sisä- että ulkoyksiköiden paikkoja valittaessa, on otettava huomioon tiettyjä asioista. Ennen asennusta tulee lisäksi varmistua siitä, että sisä- ja ulkoyksiköt saadaan yhdistettyä järkevästi toisiinsa.

Sisä- ja ulkoksiköiden välinen minimi- ja maksimietäisyys vaihtelee hieman malleittain, mutta minimietäisyys on usein 2 metriä ja maksimietäisyys 25 metriä. Pitkä välimatka heikentää hieman hyötysuhdetta, minkä lisäksi yli 15 metrin etäisyydelle asennettaessa voidaan joutua tekemään lisätöitä, kuten lisäämään kylmäainetta. Kannaattaakin pyrkiä sijoittamaan sisä- ja ulkoyksiköt mahdollisimman lähekkäin.

2. Ilmalämpöpumpun sähköasennusohjeet:

Kytke ilmalämpöpumppu sähköverkkoon annettujen ohjeiden mukaisesti. On tärkeää, että sähköasennukset tehdään huolellisesti ja turvallisesti. Tarvittaessa ota yhteys sähköasennuksen ammattilaiseen. Ilmalämpöpumpulle riittää yleensä yksivaiheinen sähköliitäntä. Sähköasennus on suositeltavaa toteuttaa niin, että ilmalämpöpumppu saa oman sulakkeensa. Vaihtoehtoisesti sähköasennus voidaan tehdä vaikka ulkopistorasiasta.

3. Ilmalämpöpumpun putkiston asennusohje:

Asenna putket huolellisesti ja varmista, että ne on liitetty oikein kompressoriin ja sisäyksikköön. Tarkista, ettei putkistoissa ole vuotoja ja että kaikki liitokset ovat tiiviit.Vuodot voivat heikentää ilmalämpöpumpun suorituskykyä.

4. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoittaminen:

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö sijoitetaan mahdollisimman avoimeen tilaan, jossa myös vietetään eniten aikaa. Tällöin ilma pääsee kiertämään vapaasti ja lämmittää (viilentää) mahdollisimman tehokkasti. Pölyiset ja rasvaiset tilat kuten keittiö, eivät lähtökohtaisesti ole hyviä asennuspaikkoja, koska ilmalämpöpumpun suodattimet likaantuvat nopeasti. 

Asennus kannattaa tehdä mielellään ulkoseinälle, jotta yksikön alalaidasta lähtevä kondenssivesi saaadaan kätevästi johdettua ulos, viemäriin tai erilliseen astiaan. Toinen vaihtoehto on asentaa sisäyksikkö wc:n tai pesuhuoneen oven päälle, jolloin kondenssivesiputki voidaan johtaa suoraan lattiakaivoon tai hajulukkoon. Sisäyksikön päälle on jätettävä vähintään 5cm ilmatilaa ja suositeltava etäisyys lattiasta on yli 2 metriä. Suositukset vaihtelevat hieman eri merkkien välillä.

Kiinnitä sisäyksikkö seinälle vakaasti ja oikeassa kulmassa. Varmista, että se on riittävän korkealla ja suunnattu siten, että ilmavirta jakautuu tasaisesti huoneeseen. Noudata valmistajan ohjeita asennuksessa.

5. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennusohjeet

Asenna ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö joko rakennuksen ulkoseinään kiinni tai maatelineen päälle. Maatelineen etu seinäkiinnikkeisiin verrattuna on se, että ulkoyksikkö ei tällöin pääse resonoimaan seinän kanssa aiheuttaen häiritsevää ääntä esim. yöllä. Ulkoyksikön asennuksessa on hyvä varmistua siitä, että yksikkö asennetaan sopivalle korkeudelle huoltotoimenpiteiden näkökulmasta. Hyvä on myös huomioida, että koska ulkoyksikkö tuottaa kondenssivettä, tulee vesi saada ohjattua valuma-astiaan tai muutoin turvallisesti pois rakennuksen rakenteiden lähettyviltä. 

Kondenssiveden määrä vaihtelee varsin suuresti kohteesta riippuen. Jos määrä on vähäinen, ei haittaa, vaikka vesi tippuu ulkoyksikön alle maahan. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa, että sokkelin kosteussuojaus ja salaojat ovat asianmukaisessa kunnossa. Jos kondenssivettä taas tulee huomattavasti enemmän, kannattaa ulkoyksikölle miettiä sopivaa vedenohjainta tai saattokaapelilla varustettua poistoputkea.

Ulkoyksikön edessä olisi hyvä olla vähintään kaksi metriä tyhjää tilaa, jotta pumppu toimisi mahdollisimman tehokkaasti. Ulkoyksikkö tulee asentaa nimenomaan ulos, ei kellariin tai ullakolle. Lämmityskäyttöön tulevan ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennus tulee tehdä niin, että ulkoyksikön alapuolelle jää vähintään 50cm vapaata tilaa. Etäisyyden seinästä tulee olla vähintään 10cm, koska ilmalämpöpumppu ottaa ilman sisään ulkoyksikön takaa eli laitteen ja seinän välistä.

6. Ilmalämpöpumpun kylmäaineen täyttö

Varmista, että ilmalämpöpumpun kylmäaineen täytön suorittaa vain ja ainoastaan kylmäaineluvat omaava ammattilainen. Oikea täyttö varmistaa laitteen optimaalisen suorituskyvyn.

7. Ilmalämpöpumpun toimintatestaus ja käyttöönotto

Kun ilmalämpöpumpun asennus on valmis, suorita testaus varmistaaksesi, että laite toimii oikein. Testaa sekä lämmitys- että jäähdytystoiminnot ja tarkista, että ilmavirta on tasainen.Tarvittaessa säädä asetuksia optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi. Kun testit on suoritettu onnistuneesti, voit ottaa ilmalämpöpumpun käyttöön normaalisti. Seuraa valmistajan antamia ohjeita ja suosituksia laitteen käytössä. Säännöllinen huolto on tärkeää laitteen pitkän käyttöiän ja tehokkuuden kannalta.

8. Ilmalämpöpumpun asennuksen turvallisuusohjeet

Ilmalämpöpumpun oikeanlaisella ja huolellisella asennuksella ja sijoittelulla varmistetaan, että laitteesta saadaan suurin hyöty. Ilmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista toimintaa. Asennuksen suorittavalla yrityksellä tulee olla Tukesin myöntämä kylmäalan pätevyys, sillä ilmalämpöpumpun kylmäaine sisältää ilmastolle ja ympäristölle haitallisia F-kaasuja. Asennus saattaa sisältää myös luvanvaraisia sähkötöitä, kuten sähkörasian asennuksen tai johdottamisen sähkötaululle.

Asennustyön suorittajan tulee huolehtia myös muista velvollisuuksista kuten asennukseen ja huoltoon liittyvistä tarkastuksista ja todistuksista. Todistusten tavoitteena on varmistaa, että työ on tehty asianmukaisesti ja riittävät ohjeet laitteen oikeaoppiseen käyttöön on annettu. Sähkötöiden asennuspöytäkirja on tärkein lain vaatima dokumentti. Tämän lisäksi on suositeltavaa laatia ilmalämpöpumpun asennusta koskeva pöytäkirja, joska käy ilmi perustiedot laitteesta, asentajan suorittamasta tyhjiöinnistä sekä teknisiä tietoja laitteen toiminnasta jäähdytys- ja lämmityskäytössä.